Assistentiewoningen

Residentie Het Kloosterhof

Doelgroep

Residentie Het Kloosterhof staat open voor bewoners met een verhoogde kwetsbaarheid die weliswaar nog voldoende zelfredzaam zijn om zelfstandig te wonen mits ondersteuning van de mantelzorger en/of thuiszorg-ondersteunende diensten

Bewoners en belevingsgerichte zorgvisie

Dienstverlening

Onze assistentiewoningen bieden aan de bewoners een aangename, geborgen en veilige woonomgeving aangepast aan hun wensen en behoeften. 

Een woonzorgassistent is  ter beschikking voor het verlenen van advies aangaande de coördinatie van zorg- en dienstverlening. 

Om de zelfredzaamheid van de bewoners te kunnen waarborgen bieden wij vormen van dienstverlening aan waarop men facultatief beroep kan doen:

Thuisverpleging De Ruyschaert;

Dienstenchequebedrijf De Helpende Hand;

Dienstverlening vanuit woon- en zorgcentrum De Ruyschaert zoals: warme maaltijd, deelname aan activiteiten of uitstappen.


De assistentiewoningen zijn verbonden aan het woon- en zorgcentrum De Ruyschaert.  In geval van nood kan men via een oproepsysteem beroep doen op assistentie vanuit het woon- en zorgcentrum.

Wanneer de zorgzwaarte toeneemt en daardoor het zelfstandig wonen in het gedrang komt krijgen de bewoners van de assistentiewoningen prioriteit tot opname in het woon- en zorgcentrum.

Accommodatie

Iedere assistentiewoning (80 m²/90m²) beschikt over een inkom, een vestiaire,  ingerichte keuken, berging, 1 of 2 slaapkamers (waarvan er bv. één gebruikt kan worden als logeerkamer of hobbykamer), een badkamer met toilet en inloopdouche, een grote woonkamer en een ruim terras met balkon.


Iedere woning beschikt over een parlofoon.


Per woning is er de  mogelijkheid tot aansluiten van een telefoon, distributie en internet.

De kelderverdieping bestaat uit:

Een parkeergarage, waar de bewoners hun wagen kunnen parkeren;

een fietsenberging ;

een waslokaal met wasmachine en jetonsysteem.


Een lift geeft toegang tot de verschillende verdiepingen van het gebouw.

Bewoners van onze assistentiewoningen kunnen elkaar ontmoeten in de daartoe voorziene ontmoetingsruimtes.

Prijs

De huurprijs  van de assistentiewoning is  afhankelijk van de grootte en van de ligging.


Kleine assistentiewoning

(AW00.10, AW01.10, AW 02.10):  € 40,37

Gewone assistentiewoning

(AW01.01, AW01.06, AW01.07, AW01.08, AW01.09): € 45,57

Assistentiewoning straatzijde klein terras

(AW01.11, AW02.11):  € 46,70

Assistentiewoning extra venster

(AW01.04, AW01.05):  € 46,70

Assistentiewoning straatzijde groot terras

(AW00.11, AW00.12, AW01.12, AW02.12):  € 47,87

Grote assistentiewoning

(AW01.02, AW01.03):  € 51,90

Ondergrondse garage:  € 1,15


In deze prijs is inbegrepen:

24u/24u permanentie voor het beantwoorden van noodoproepen vanuit het woon- en zorgcentrum

de ondersteuning en begeleiding bij de toeleiding van zorg door de woonzorgassistent en het gebruik van gemeenschappelijke  ruimtes

Mogelijkheid tot deelname aan activiteiten georganiseerd vanuit het woon- en zorgcentrum


In deze prijs is niet inbegrepen:

Verbruik gas, water en elektriciteit

poetshulp

thuisverpleging  (via mutualiteit)

gebruik waslokaal, gebruik parkeergarage

warme maaltijdservice

“Als we zelf ernstig ziek zouden zijn en daardoor zorgbehoevend, of als we zelf oud zouden zijn… wat voor zorg zouden wij dan wensen?  Zouden we van verzorgenden verwachten dat ze ons snel snel wassen, ons zo vaak als nodig op het toilet brengen en ons verder met rust laten?  Of zouden we ons prettig voelen bij een aardige, kordate verzorgende die zich voor ons interesseert, die ons opbeurt als we teneergeslagen zijn?  Zouden we het fijn vinden als die verzorgende met ons meedacht over van die kleine dagdagelijkse dingen die opeens zo groot en moeilijk lijken?  Zouden we naar haar uitkijken?”

(Cora Van Der Kooij)

Binnen het woon- en zorgcentrum hebben we de kaart getrokken voor het introduceren van een bewoners- en belevingsgerichte zorgvisie waarbij wij de persoon van de oudere centraal willen stellen.  Daarbij komt de focus, naast de puur fysieke zorg, te liggen op de warmmenselijke zorg met aandacht voor de psychische, sociale en existentiële noden en behoeften van onze bewoners.

In functie daarvan zijn we in september 2011 zijn we van start gegaan met het project

“werken met aandachtspersonen”.           

Elke bewoner krijgt bij opname in ons woon- en zorgcentrum een aandachtspersoon toegewezen.  Wie deze persoon is, wordt gecommuniceerd tijdens het opnamegesprek en visueel duidelijk gemaakt met een foto in de kamer van de bewoner.  Dit zullen jullie ongetwijfeld wel al gezien hebben.

De aandachtspersoon is iemand bij wie de bewoner, maar ook de familie, terecht kan. Iemand die hen ondersteunt waar nodig, oprecht geïnteresseerd is, de nodige tijd neemt om aanwezig te zijn en écht te luisteren.  Bij alle vragen of problemen kan men bij hem of haar terecht.

Het is onze betrachting om de bewoners de aandacht en ondersteuning te bieden die ze verdienen.  Wij willen, in respect voor de persoon en de levensloop van de oudere, ervoor zorgen dat het onze bewoners aan niets ontbreekt: een zorgzame begeleiding en ondersteuning, een aangename dagbesteding en activiteiten, dat luisterend oor, oprechte interesse in de wie de oudere is… kwaliteit van zorg.